Blogg

fredag, 05 augusti 2022 / Published in Okategoriserade

Hej alla kära bloggläsare, Efter en dags paus här på bloggen är det jag Eleni som ska uppdatera er om vad som händer här på lägret.

Det senaste dygnet här på Järvsö har varit helt fantastiskt. Igår, torsdag, började det som en helt vanlig dag med morgon aktiviteter, frukost och lunch. Morgonen började lugn med mindfullness som morgonsaktivitet som hölls av Fröjd och Filip ute på gräsmattan i den varma morgonsolen.  Inför förmiddagens första aktiviteter delades den stora gruppen upp i två mindre grupper. Ena gruppen som leddes av Olivia och Noel styrde upp dodgeboll vilket gav deltagarna riktiga tävlingsinstinkter. Samtidigt på basketplanen hade Valle och Samuel sin förmiddagsaktiviteter som blev väldigt svettigt tillslut på grund av det extremt fina vädret. Efter att båda grupperna hade haft en tuff första förmiddags aktivitet ute i solen så samarbetade Nicole och Calle med Emelie och Isak som styrde upp en städtävling som den andra förmiddagsaktiviteten. Deltagarna slet för att göra sitt allra bästa, de sopade och moppade, tog listor och bäddade sängarna osv. Det blev verkligen skinande rent!

Efter den goda fiskgrytan till lunch var det dags för hela gänget att packa ihop och förbereda för den traditionella HAJKEN!!!

Deltagarna delades in i olika grupper som fick olika ansvarsområden. Vissa var matansvariga och såg till att bland annat grillkorv, marshmallows och frukostmackorna kom med. Andra ansvarade för vandringen dit och såg till att gruppen inte gick vilse medans andra var ansvariga för material osv. Efter en ungefär 10 km lång promenad i det fina vädret var deltagarna äntligen framme vid Kramstatjärn. Det var ett fantastiskt fint ställe med stor grill- och sovplats precis vid vattnet. Kvällen var fylld med idylliskt bad i den lilla sjön och sedan värmde sig deltagarna runt elden där både korv, hike-bananer (banan med choklad som man lägger i aluminiumfolie) och marshmallows grillades, SÅÅÅ gott och mysigt! Ni där hemma ska vara avundsjuka. Därefter höll Zazzie och Neo en helt otrolig kvällsaktivitet som gick ut på att man skulle bygga kojor där både ledarna och deltagarna deltog. En riktig kreativ och rolig aktivitet där alla verkligen satsade till att göra den finaste kojan.

Efter allsång runt lägerelden slutade kvällen med att deltagarna kröp ner i sina sovsäckar och somnade under en magiskt fin bar himmel. På morgonen grillades mackor och sedan packades allt ihop för att påbörja vandringen hemåt. 

Deltagarna var lite smått slitna när de väl anlände tillbaka på vandrarhemmet men efter en god lunch som bestod av wok var de pigga och glada igen. Eftermiddagen väldigt lugn då det var stor städning som stod på schemat vilket passade perfekt då det var anpassat efter gruppens korta sömn. Efter middagen taggade hela lägret igång inför den sista kvällsaktiviteten där det var Marcus, William, Neo, Edward, Anna och Oliver som volontärade att planera den. Bokskrivning och fotoalbum, hurrr mysigttt!🤩 En perfekt sista aktivitet där alla deltagare och ledare fick skriva någon hälsning i varandras böcker som ett minne.

Imorgon åker vi hem vilket känns väldigt sorgligt då dessa 10 dagar varit hur mysiga och roliga som helst. Imorgon får ni träffa era fina ungdomar men nu ska vi njuta av sista kvällen ordentligt. Stort tack för dessa tio dagar, alla deltagare är fantatiska och underbara!

Godnatt alla bloggläsare och återigen tack för att vi får låna era underbara tonåringar!

Kram Eleni

Visat av Eleni Pispas kl. 22:13
torsdag, 04 augusti 2022 / Published in Okategoriserade

Nu har det blivit min, Tillys, tur att skriva igen. Den sista dagen. Det känns i luften på slottet att vi går runt på lånad tid. 

Morgonen började som vanligt. Väckning och sen frukost. När konfirmanderna slevat i sig sin sista gröt var det packning och städning som stod på schemat. I lounge 2 var det lite kareoke häng med de som packat klart. Vid 11 var slottet skinande och det var dags för lite genrep inför självaste konfirmationen. 

Till lunch var det potatisbullar med bacon och lingonsylt. Sjukt uppskattat var det. Alla åt med god aptit. Efter det var det såklart me-time och tydligen var det många fjärilslarver som hade hållit konfirmanderna sällskap.

Strax innan 15 började förväntansfulla föräldrar rulla in på slottets område. Äntligen fick de se sina efterlängtade barn igen och vi ledare fick se källorna till de fantastiska ungdomarna vi haft på lägret. Väldigt roligt! 

Familjerna fikade och hade lite rundvandring på Kaggeholm med sina, snart, konfirmander. Det fanns fyra stationer att gå emellan. Andakt, som fina Ellen V och Heddah höll i, bildspel och ledarskapsinfo, värderingsfrågor och till sist lektionen med Pernilla Präst. Det var supertrevligt!

Vid 17:30 var det dop vid bryggan. En superfin ceremoni som slutade i att ledarna blev puttad i vattnet med kläderna på. 

Vid grillplatsen bjöds det på korv med bröd och potatismos. Det var en sån fin stämning av glädje och gemenskap. 

Efter en stund kom Ledar Vera och Måns dit i en lasersvärdsduell för att presentera kvällens aktivitet; Capture the flag, med en twist av vattenkrig. Det blev nog den mest lyckade och blöta aktiviteten.

Istället för andakt hade vi ikväll en ljusceremoni i andakts salen där alla fick tända ett ljus för något från lägret. En känsla, person eller ett minne. Jag tände för den trygghet som funnits på lägret och fått alla att våga vara sig själva och bjuda på sig så mycket som vi gjort. Det avslutades med den största kramringen fylld av kärlek och tårar. Vilket läger vi haft! Tack till alla som lånat ut sina fantastiska barn och gjort detta till det bästa konfalägret!

Allt gott, Tilly!

onsdag, 03 augusti 2022 / Published in Okategoriserade

Välkommen nära och kära till våra fantastiska deltagare. Jag heter Jakob Friman och jag har fått äran att skriva dagens blogg inlägg. Utanför sportcamp älskar jag att spela basket samt fotboll och att vara med mina kompisar hemma i Lettland där jag bor. 

Idag som alla andra dagar väcktes deltagarna klockan 07:00 med härlig musik och ett par taggade ledare. I Morse ledde Olivia och Noel meditation på morgonen vilket vi ledare och deltagare uppskattade. Sedan var det dags för frukost. Efter frukosten hade deltagarna lite fritiden och sedan var det dags för den första förmiddags aktiviteten där Knut och Stella N ledde volleyboll vilken är en av mina personliga favoriter. Vädret var inte riktigt på våran sida men ändå kämpade alla deltagare igenom det och alla verkade ha kul Valdemar och Samuel höll samtidigt också i Volleyboll där dom verkade ha det lika kul som vi hade. Förmiddagsaktivitet 2 fick jag äran att vara med på Fys lett av Filip och Fröjd. Det var ett tufft och jobbigt pass men deltagarna gav inte upp. Kanske på grund av Zazzies konstanta och härliga peppande. Anna och William höll samtidigt ett lika jobbigt träningspass som jag tyvärr inte var med på men jag har hört i efterhand att det var minst lika jobbigt. Ansoumane levererade med en en wokad variant på korv och ris som jag personligen var otroligt god.

Efter lunchen hade deltagarna fritid där det spelades kort och en del av deltagarna chillade på sina rum. Hela dagen har haft en väldigt mysig stämning. Många deltagare fick ha sina individuella möten med en utvald ledare. Jag personligen har haft ett personligt möte idag med Viktor och Cornelia och är taggad på att ha mitt möte med Samuel imorgon.

Efter fritiden var Eftermiddags aktiviteter i full rulle då Calle och Emily höll skytte med luftgevär och svanskull. Det var väldigt kul att få delta på skyttet då Zazzie och Knut lyckades träffa kopparna som var måltavlan. Samtidigt som halva gänget hade skytte så höll Marcus och Cornelia i en musikquiz som jag önskade att jag fick vara med på. Den var otroligt lyckad och alla hade väldigt kul. Efter skyttet och Musikquizen fick deltagarna en vattenpaus som följdes av volleyboll av Nicole och Isac. Även fast det var den tredje gången som det spelades volleyboll idag hade alla deltagare lika kul. Alla var med och peppade på sina lagkamrater och med musik och skratt i luften var det en otroligt rolig aktivitet. Alva, Oliver och Carl S höll i handboll på Järvsös skola. Handboll är en sport som jag inte spelat så mycket i mitt liv men jag tyckte att det var väldigt kul även fast det tog ett tag för mig att förstå hur sporten gick till.

​​

Efter en fullproppad dag med mycket spring var alla trötta och hungriga och det var dags för en välförtjänt fritid där vissa gick och badade med Felix och andra tog det lugnt i köket och lyssnade på musik. Ansoumane lagade en fantastisk köttgryta med potatis och sallad som redan var slut när jag tänkte gå och hämta min andra portion. Efter mer fritid var det dags för kvällsaktiviteten var det kvällsaktivitet på schemat. Zazzie, Neo, Viktor och Stella S höll i OS. Det var otroligt kul med många roliga grenar och mycket utklädnad där nästan alla levde sig in i sin roll. Efter en lång och kämpig dag har deltagarna nu ännu en fritid där det spelas en inbudjen-endast poker match och alla andra är och myser i köket med musik och lite kvällsmellis.

Idag har varit en otroligt rolig dag med mysig stämning. Jag är taggad på vad morgondagen

 kommer med. Tack och godnatt

onsdag, 03 augusti 2022 / Published in Okategoriserade

Hej alla där hemma! Idag är det Vera, Måns och Felicia som skriver bloggen. 

Som vanligt väcktes våra fina konfirmander av ett ståhej. Det var musik, skrik och dans som fick upp dem ur sängarna och ner till frukosten. Fest musik på hög volym är ett tips till alla er föräldrar där hemma när era barn inte går upp på morgnarna. Frukosten inleddes av en morgon berättelse och sedan en obligatorisk bordsbön, som nu alla kan sjunga utan problem. 

Därefter sprang de upp för att börja städa deras rum samt område i slottet. De kämpade för fullt för att få så höga poäng som möjligt. Det börjar bli riktigt spännande nu om vilket rum som kommer vinna lägrets städtävling!

Klockan nio startade lektionen igång. Idag fick de jobba på deras tal och andra förberedelser inför konfirmationsdagen som närmar sig allt för snabbt. Vi åt sedan en otroligt god lunch och därefter var det dags för en välbehövd me time. 

Sedan på samlingen hände något konstigt, Ellentine friade till Hugo! Alla eftermiddagsaktiviteter ställdes snabbt in och det var nu dags för ett SportCamp bröllop! Den rika familjen Af Tonblad skulle nu föras samman med familjen Maskros som bott på en fattig gård i värmland i flera generationer. Alla konfirmander fick då olika roller. Bland annat blev Ellen V brudparets adopterade barn, Markus och Vera blev andliga vägledare och Louise blev Billie Eilish. 

Efter det fick brudparet ha ett prästmöte där de fick reda på hur ceremonin skulle gå till. Men det varade inte länge eftersom  det hastigt avbröts av att grupperna som höll för svensexan och möhippan kidnappade Hugo respektive Elentine. På både möhippan och svensexan fick de köra “gladiatorerna” där de brottades mot varandra på en presenning täckt av såpa och vatten. På möhippan körde de även “fear pong” där det fanns straff så som att få ett ägg kläckt på huvudet eller äta en hel sked med ketchup. På svensexan körde de fotbollsstraffar och fick även kasta ägg på varandra vilket tydligen var en riktig favorit. 

Medan Vendela brottade ner ledaren Philip på möhippan kom svensexa-gänget springande och kraschade möhippan. De kidnappade då elentine och både möhippan och svensexan sprang tillsammans ner mot vattnet. Där fick Ellentin en ögonbindel på sig och skulle sedan ta fullt med gröt i händerna och försöka känna sig fram till vem som var hennes blivande man (Hugo). De personer som hon inte trodde var hugo blev puttade i vattnet och tillslut hittade hon faktiskt rätt.

Gamlingarna som inte orkade med hetsiga svensexor och möhippor fick istället lära känna varandra på ett kafferep. Där serverades det kakor, saft och kaffe i mängder. De fick även tid att förbereda deras tal som de skulle ha under middagen. 

När kakfaten var tömda och Pelle hade fångat de enstaka smulor som fanns kvar var det dags för dagens höjdpunkt; vigseln! Den präktiga prästen Hanna ledde oss alla genom en vackert knasig låtsasgudstjänst som inleddes med ett tal från de andliga vägledarna Markus och Vera. Det fick mig (Måns) att vikas av skratt och det dröjde inte länge innan alla brast ut i skrattblandad chock igen när Ava, som fått rollen som brudgummen Hugos ex, ställde sig emot äktenskapet. Men efter några om och men så vigdes Hugo och Ellentine och alla gäster jublade förtjust.

Nu var det dags för en lyxig bröllopsmiddag. Det var bordsplacering och middagen började med en god ceviche med kräftstjärtar till förrätt. Dagens toastmasters Clea och Otto hade gjort ett schema så att alla som ville hålla tal hann framföra det. Det serverades en italiensk lasagne till varmrätt och hemmagjord kladdkaka av inga mindre än dagens mästerkockar, Tilde och Sofia, till efterrätt. Det var mycket skratt och flams under bröllops middagen, precis som det ska vara!

Vattenkriget som avslutade middagen avbröts av en lustig figur som invaderade matsalen. Det var ledaren Nils som ville meddela att nu var det dags för ett mäktigt disco! Bröllopsgästerna jublade och gav DJ:n Nils stående ovationer innan de med galet engagemang strömmade in i discosalongen. Med öronbedövande skrik överröstade vi högtalarna och det var underbart att se Vilmas hype när favoritlåten “Galileo” sattes igång. Kort sagt avslutades bröllopsdagen absolut på topp!

Avslutningsvis var det andakt som hölls av flodhästarna Fabian, Fredrik, Otto och Nils. Andakterna på detta läger har varit så obeskrivligt fina och vi ledare förbryllas varje kväll av konfisarnas mod och berättelser. Det är en ära att få höra deras historier och det är en ära att ha detta sommarjobb och hänga med så underbara konfirmander. TACK för lånet!

Stora kramar från Måns, Vera och Felicia!

TOP