Blogg

fredag, 03 juli 2020 / Published in Okategoriserade

Hej kära läsare! 

Ikväll är det Moa som bloggar igen. Dagen har flugit förbi mycket fortare än vad jag någonsin hade trott var möjligt. Klockan var 18.00 när det kändes som strax efter lunch. Det tycker jag är ett bra betyg för en dag på Sportcamp. 

Som vanligt väcktes konfirmanderna kl 08.00 och tog sig sömniga till frukosten. Det gick lite extra segt idag… kanske var det för den överhängande vetskapen om att det var sista dagen på lägret idag. Gruppen har verkligen kommit samman och jag har aldrig mött ett gäng där alla är så otroligt måna om varandra som dessa fina ungdomar är. Eftersom det var sista dagen idag var det även städfinal. Konfirmanderna städade sina rum ordentligt för att komma upp i toppen, men resultaten fick de vänta på ända tills lunch. Lektionen bestod av att gå igenom konfirmationen steg för steg samt att finslipa och öva på sina tal. 

Lunchen kom och det blev dags för att få höra städpoängen!! Denna vecka vann Marshmello där Jakob F, William E och Johannes bor, stooort grattis till er! De fick avnjuta en härlig portion godis och en läsk. Men städtävlingen fick även en storvinnare, det rum som har samlat ihop flest poäng totalt under dessa tre veckor. Ingen överraskning när jag nu meddelar att det var kämparna i Beyonce som kammade hem det stora priset! Snyggt jobbat Alice M, Stella och Louise N. Kan tyvärr inte säga att det gick lika bra för mina tjejer i Spice Girls.. hehe..

Efter lunch var det dags för eftermiddagsaktivitet och idag var det något så spännande som STÄDNING! Konfirmanderna var naturligtvis överlyckliga över detta faktum och sprang med hoppsasteg till dammsugarna och mopparna. Nästan iallafall. De kämpade på bra och har nu städat hela slottet för er i familjens ankomst till lägret imorgon. Alla är spända och nervösa inför morgondagen och många förväntar sig en godispåse vid mötet har jag fått höra. Två timmar passerade av att konfirmanderna städade och sedan var det fritid fram till middagen. Då serverades grillad korv med bröd och klyftpotatis, mums! 

Mätta och belåtna var det dags för kvällens mysterier och ljusceremoni stod på schemat. Detta är en av de mysigaste stunderna vi har på lägret då var och en får gå fram till ett kors på marken och tända ett ljus som man placerar på korset. Samtidigt säger man högt vad det är man vill tända ljuset för. Ljusen tänds för en upplevelse, ett minne eller en person här på lägret och det är en stund som visar den starkaste gemenskap som existerar på lägret.

Ljuscermonin följdes av dop vid stranden. Vår präst Pernilla döpte Ingrid M, Hannah, Ludwig, Maya, Stella och William B. Williams blivande gudföräldrar kom och höll honom sällskap under ceremonin vilket resulterade i ett ofrivilligt dopp för hans del. Det var en väldigt härlig stund. Med leenden på läpparna hoppade många av de resterande konfirmanderna i sjön och njöt av ett kanske sista dopp här på lägret.

Medan vissa badade så förberedde sig Linn, Patrik och William A sig för att hålla lägrets sista andakt. Deras andakt tog oss genom två fantastiska predikor som berörde alla i rummet starkt. Jag slutar aldrig bli imponerad över alla konfirmanders mod när de öppnar upp sig om saker som ofta ligger djupt begravet inom sig. 

Efter andakten var det dags för lägrets sista nattning. Hos Spice girls var det kärlek som fyllde rummet och jag vet från de andra ledarna att det fanns minst lika mycket kärlek hos dem. Det är det här som jag älskar med Sportcamp. Det konstanta flödet av kärlek och förståelse. Här är alla lika värda, lika omtyckta och lika förstående. Man blir sitt bästa jag här och det är något jag är tacksam över att få känna. 

Jag är så tacksam över dessa 3 veckor. Alla minnen och stunder som jag har fått dela med dessa fina ungdomar kommer jag aldrig glömma. Tack igen för att jag har fått låna dessa fina människor och jag ser otroligt mycket fram emot att få träffa er alla! 

Hakuna Matata, livet leker, vi ses imorgon! 

Med vänliga hälsningar, Moa Granath Abrahmsén.

torsdag, 02 juli 2020 / Published in Okategoriserade

Hej alla bloggläsare! Idag är det jag, Hanna Gustafsson som håller i bloggandet. Jag är 17 år och bor i Stockholm. Efter sommaren börjar jag mitt andra år på ekonomiprogrammet på Campus Manilla gymnasium. Det här är mitt första år som ledare och det är en stor ära att få vara ledare till era fantastiska barn! Jag själv konfirmerade mig på Sportcamp för två år sedan och jag hade verkligen de tre bästa veckorna i hela mitt liv. Ledarna under mitt läger hade stor betydelse och det var därför en självklarhet för mig att bli ledare och göra så att andra kan få den upplevelsen jag fick! Jag älskar allt som har med sport att göra men fotboll och gymnastik ligger mig varmast om hjärtat.

Jag är fadder till rummet Lady Gaga där de fina tjejerna Hannah och Lisen bor, hur mysigt som helst!

Nog om mig och över till vad vi har haft för oss under dagen.

Dagen började som vanligt med väckning kl 08.00 där vissa skuttade upp direkt medan andra behövde lite längre tid för att vakna… Efter frukosten sattes städningen igång. Ni kommer ha städproffs när konfirmanderna kommer hem kan jag lova! Rummet Ed Sheeran med konfirmanderna Tobias, Erik och Gustav T fick i städtävlingen högsta poäng och även mitt fadderrum med Hannah och Lisen städade till sig en fullpoängare. Efter mycket slit med att få till en perfekt bäddning och se till att få golvet rent sattes lektionen igång vid 09.30.

Lektionen bestod av genomgång av Jesus liv och därefter var det tävling om vilka som först lärde sig trosbekännelsen utantill. Efter mycket träning och repetition klarade Alice A, Georg och Erik av den svåra uppgiften först.

Därefter var det lunch, bulgur med panerad fisk, vilket var en rätt som uppskattades mycket av konfirmanderna. Lunchen följdes av me-time ute där många använde timmen för att skriva dagbok, sola eller läsa. Dagen fortsatte med eftermiddagsaktiviteter där konfirmanderna fick välja mellan lacrosse, amerikansk fotboll och paddling. På lacrosseplanen briljerade Nikolai, Patrik och Tobias med snygga passningar och stort engagemang. Under amerikanska fotbollen visade Jacob F vart skåpet skulle stå. Viktor, William A, Gustav S och Ingrid M satte också flertal snygga passar och Louise L gjorde många snygga mål.

Under paddlingen visade Johannes, Hannah och Filip B på väldigt fin teknik!

Efter aktiviteterna var det fritid som bestod av mysigt häng och mellis samt lite kast med amerikansk fotboll för dem som ville på gräsplanen. Flera konfirmander satt även och diskuterade det faktum att lägret börjar lida mot sitt slut, extremt sorgligt att den sista dagen börjar närma sig. 

Senare var det middag och idag serverades en av mina favoriträtter, korvstroganoff! Kvällsaktiviteten var idag lite annorlunda jämfört med tidigare dagar. Idag stod bokskrivning på schemat vilket är när alla, både konfirmander och ledare, sitter och skriver meddelanden och hälsningar i varandras böcker. Det här är något som är väldigt fint och härligt att titta tillbaka på efter lägret. När konfirmanderna läste igenom sina 50 personliga meddelanden utbrast de i både skratt och tårar.

Dagen avslutades med en fantastisk andakt av rum Marshmello med konfirmanderna Johannes, Jacob F och William E. Nu ligger alla konfirmander i sina sängar och taggar till inför morgondagen som är den allra sista dagen på lägret innan konfirmationen! 

Tack och hejdå alla bloggläsare, nu är det även dags för mig att gå till sängs!

// Hanna Gustafsson

onsdag, 01 juli 2020 / Published in Okategoriserade

Hej alla fina läsare! Ikväll har jag, Tilly, fått äran att skriva blogg igen. Och jag måste understryka att det idag är en stor ära att skriva eftersom det har, enligt konfirmanderna (och oss ledare), varit den bästa dagen hittills.

Imorse vaknade konfirmanderna i tron om att det var en helt vanlig dag. De blev väckta vid 08.00 som vanligt sedan åt de frukost, städade och tog sig till spegelsalen där de hade lektion som vilken annan dag som helst. Idag gick Emil, vår utbildningsansvarige, igenom kyrkoåret, som påsk, jul, dop och giftermål. Det blev lunch och sedan den efterlängtade me-time, som inte är så efterlängtad av alla eftersom det ibland kan vara svårt att hålla sig tyst i en hel timme. Vid samlingen efter me-time ute i små dugg började saker att hända. När Agnes undrade om det fanns några frågor på de aktiviteter som hon just gått igenom räckte Tindra upp handen. Hon sa att hon hade en fråga, gick fram till Elvis och frågade om han ville gifta sig med henne. Han sa ja. Bland publiken, ibland kallade konfirmanderna, spreds ett jubel. De förstod att planen idag var att genomföra det klassiska SportCamp-bröllopet. Ungdomarna fick alla varsin roll, antingen var den kopplad till bruden von iPhones överklassfamilj eller brudgummen Leths hippiefamilj. Till bröllopet var bland annat den nyblivna singeln kronprinsessan Victoria bjuden som spelades av Louise L, brudparets 5 åriga dotter Lisen var även där med hennes barnflicka Lovisa.

Efter frieriet gick brudparet iväg med prästen. Deras samtal hann inte bli allt för långt eftersom ett gäng exalterade brudtärnor och brudgummar kom instormandes med tagg-musik och kidnappade bruden och brudgummen till deras möhippa respektive svensexa. Möhippegänget körde bland “fear pong” där bruden själv tvingades dricka svart kaffe och Markus drack pesto blandat med mjölk. Under svensexan fick gänget köra frågesport med ett ägg i huvudet som straff vid fel svar, skjuta straffar efter att de hade snurrat och köra gladiatorerna. Det gick ut på att de skulle brotta ner varandra på en presenning som var täckt i sopa. Gustav T var grym på gladiatorerna. När bruden och brudgummen plågats tillräckligt möttes gängen upp på bryggan för bad och bruden fick med ögonbindel och en skål gröt leta rätt på sin blivande man.

Under samma tid som svensexan och möhippan pågick var det full fart i slottet för de resterande. De jobbade på sina outfits med hjälp av vår utklädningslåda, skrev tal inför middagen och dekorerade matsalen. Bröllopskoordinatorn Maya och brudgummens mamma Ingrid M styrde inte bara upp dekorationerna av salen utan även kafferepet om den äldre generationen fick avnjuta i loungen. På kafferepet delade brudens farmor och farfar, Ingrid L och Tobias, med sig av sina gamla anekdoter. 

Vid 17:30 hölls vigseln. Det var en vacker ceremoni som leddes av vår präst  Konfirmand-Erik. Efter fina löften och bara två utbrott från brudgummens ex Alice A övergick vigseln till fotografering och sedan middag. Middagen var fullproppad av tal och uppträdanden. Billie Eilish, som var kusligt lik Alice M, uppträdde med sång och alla blev super imponerade. En av servitörerna (Ledar-Eliot) snubblade med en kanna vatten och råkade spilla på brudens pappa Nikolai, som har betalat för hela bröllopet. Herr von iPhone blev så rosenrasande att han som svar kastade två glas saft i servitörens ansikte som skamfullt bad om ursäkt och torkade upp.

Efter efterrätten (chokladkaka med vaniljglass) togs kalaset vidare in i klubb Kagge där det kördes hela havet stormar och sedan dansades det tills alla var så svettiga att de var tvungna att kyla av sig i regnet. Ute på gården väntade flygkapten Bengt Bengan Bengtsson (Ledar-Daniel) med sitt flygplan som tog dem till Bahamas som låg precis vid Kaggeholms badbrygga. Där badade lyriska konfirmander i ösregn tills de var tvungna att springa tillbaka till slottet för att hinna till kvällens andakt.

Ikväll höll mitt egna fadder rum andakt. För er som glömt är det de fina tjejerna Elsa, Tindra och Ingrid L. Kvällens andakt handlade om kärlek och var ett perfekt avslut på en perfekt dag. Jag är så stolt över mina tjejer.

Massa kärlek från konfirmanderna till er! Hoppas att ni också njuter av sommaren! Här nedan kommer lite fler bilder.

KRAAAM! (med säkert avstånd)  //Tilly

tisdag, 30 juni 2020 / Published in Okategoriserade

Hej alla bloggläsare, idag har jag Patrik fått i uppdrag att skriva dagens blogg. Dagens blogg kommer vara lite annorlunda då den kommer både handla om gårdagens hajk för grupp 2 och idag. Igår så lämnade hajk grupp 2 slottet direkt efter me time. Vi gick sedan i samlad trupp till hajk platsen som låg en halvtimmes promenad bort. När vi kom fram till hajk platsen så skickade vi ut konfirmanderna på äventyr för att hitta pinnar till brasan. Där tog Ingrid M och William A initiativet och tog fram flera stora pinnar för att brasan skulle kunna brinna långt in på natten. När vi hade samlat tillräckligt med trä så fick alla konfirmander välja sovplats under den stora presenningen som lederna satt upp.

Efter att alla hade fått en plats under presenningen så skulle konfirmanderna bevisa att de kunde använde täljknivar. Under tiden som alla bevisade sina kunskaper om täljning så fixade de sina grillpinnar som de sedan använde för att grilla bland annat korv senare under kvällen. När alla hade täljt klart sina pinnar så var det dags för dunken. Detta är en jätterolig lek som konfirmanderna uppskattade väldigt mycket. När vi avslutade den sista rundan av dunken så hade alla blivit ganska varma och tyckte det skulle vara trevligt med ett svalkande dop. Där var Alice A en av dem som låg längst i vattnet. När vi till slut fick upp den sista konfirmanden så serverades det middag. Middagen var inget mindre än grillkorv som konfirmanderna själva fick grilla med sina grillpinnar. Detta var väldigt uppskattad då de flesta åt fler än 5 korvar under kvällen.

När sista korven hade ätits upp så var det dags för sång. Vi hade med oss flera sånghäften och Tobias samt Philip tog ton med sitt gitarrspelande. Detta var utan tvekan en av mina favorit stunder på hela hajken. Nästan alla i gruppen stannade också för att sjunga vilket bidrog till en jättefin stämning. När allas halsar var hesa från sjungande så tog ledar Hanna och Tilly fram hajkbananer. Hajkbanan är en banan med choklad intryckt i. Man lägger banan i elden och låter chokladen smälta. Hela gruppen frågade efter mer när de hade ätit upp den de fått. Direkt efter hajkbananer togs marshmallows fram och trycktes av konfirmanderna som bara den. När den sista marshmallowsen hade blivit uppäten så spelade vi maffia. Maffia är utan tvekan en av mina favorit lekar och är ett måste på Sportcamp hajken. Maffia omgången tog över en timme att spela klart och i slutändan så van byborna.

När vi hade spelat klart Maffia så delades gruppen i två halvor. Hälften av alla stannade runt elden och snackade med varandra medan de andra lade sig i sina sovsäckar och snackade med varandra. Ibland så hände det att någon från tält gänget kom ut för att grilla en till korv. Så här satt vi tills klockan slog 2 och det började regna. Då stack alla och lade sig under presenningen för att skydda sig från regnet utanför. Efter ett tag så somnade alla konfirmanderna till det trevliga ljudet av regn.

När vi sedan vaknade vid 8 så var det bara dags för oss att packa ihop och gå tillbaka till slottet. Idag så tog vi inte omvägen utan gick den snabba vägen vilket tog mindre än 10 minuter. När vi väl var framme vid slottet så fick alla gå och lägga sig för att kunna vara utvilade till eftermiddags aktiviteterna. Idag så körde konfirmanderna dans, friskis och svettis fys samt klättring. Det verkade som om alla hade kul på sina aktiviteter då de gärna stannade kvar lite extra. När aktiviteterna var klar var det som alltid fritid där konfirmanderna själv får bestämma vad de ska göra. Själv satt jag och spelade vänd 10 med William A, Viktor och Irma. Till middag sedan så hade Osman lagat världens godaste falukorv och potatismos. All mat behövdes för att kunna prestera på topp under kvällsaktiviteten. Detta var för att ikväll var det dags för den viktigaste fotbolls matchen för året nämligen, ledare mot konfirmander. Tyvärr så hade vi ledare inte turen på vår sida utan förlorade 6-5 till konfirmanderna. Där blandat 2 snygga mål av Erik bidrog till att säkra vinsten.

När matchen var slut var det bråttom till duscharna för att hinna till kvällens andakt. Andakt gänget idag var inget mindre än Foo fighters som består utav William B, Olle och Filip K. Denna andakt var väldigt fin och fick många att behöva torka en tår eller två. Efter den fina andakten var det dags för konfirmanderna att gå och lägga sig för att sova.

Avslutningsvis så vill jag bara tacka för att ni alla föräldrar skickade iväg era barn på detta läger då det är en stor ära att få träffa dem varje dag. Så jag kommer att bli väldigt ledsen på fredag när detta läger är slut. 

TOP