Blogg

lördag, 23 juni 2018 / Published in Trosa

Hejsan, Emil Tingström här med ett bonusblogginlägg. Ett nytt kommer som vanligt under natten.
Jag måste få berätta lite om undervisningen och konfirmationen. Jag har arbetat med Sportcamps konfirmationsläger sedan 2005 och sett den ständiga förädlingen som skett av (helt subjektivt uttalat) Sveriges bästa läger. Sportcamp ger möjligheten till konfirmanderna, ledarna och mig att i tre veckor få fokusera på oss själva och sätta oss själv i centrum. Genom att sätta upp ett ramverk av schema och social kultur får vi alla möjligheten att reflektera på vår värld vi lever i där hemma. De flesta konfirmanderna känner ingen av de andra sedan innan vilket ger dem en unik möjlighet att själva få välja vem de ska vara. Vi tar hand om kroppen genom att sporta minst två gånger per dag samt själen genom att ständigt diskutera livets olika stora frågor. Jag imponeras över deras existentiella intelligens och hur de vågar ifrågasätta mig och ledarnas tankar.

En vanlig dags undervisning ser ut som följande:
Innan frukost sker en morgonsamling där vi samlas för att höra en kort predikan och be bordsbön. Efter frukost är det tre timmars lektion. Jag själv blir lätt uttråkad och rastlös vilket gör att lektionerna blir som en lång och livlig diskussion. Vi ritar mycket för att skapa en visuell bild av bibeln och spelar skådespel den första halvan av lektionen. Sista timmen delas gänget upp i mindre med en ledare i varje grupp – där diskuterar vi allt mellan himmel och jord. Idag diskuterade vi abort och rätten till sin kropp. Vi jämförde katolicism med protestantism och deras olika förhållningssätt till kärlek och sex.

Efter lunchen är det me-time, vi ledare och konfirmander lever tätt inpå varandra och det är viktigt att få sin tid för sig själv en timme. Här får även konfirmanderna tid att skriva dagbok, tänka på sin andakt eller läsa sin läxa – de ska ha läst ut Markusevangeliet innan lägrets slut. Efter me-time och aktiviteter är det fritid, då är det flera rum som samlas för sig för att bygga upp sin andakt. Andakterna sker varje kväll klockan 21.00 och är en fin stund för att runda av dagen. Här får varje rum chansen att hålla en andakt kring det tema de själva vill. Igår hade som sagt Leo och Gustav lägrets första andakt med temat syskon. Temat kopplas även till Frälsarkransen, ett armband med olika tema-pärlor som alla har fått. Imorgon har Alfred och Marcus andakt men ikväll har Sverige andakt mot Tyskland. Andaktschemat som följer sedan är:

  • Måndag: Wonder Woman ( Clara, Louise och Tove)
  • Tisdag: Hajk och ingen andakt
  • Onsdag: Thor (Hugo, Julian och Jakob)
  • Torsdag: Catwoman (Mathilda och Alice)
  • Fredag: Deadpool (Liam och Kalle)
  • Lördag: Black Widow (Mina, Hanna och Lovisa)

Jag är enormt tacksam för att äran att arbeta och leka med era konfirmander. De är kloka och inspirerande. Särskilt tack till alla föräldrar som gör vårt jobb så lätt och lustfyllt.

Platsen för Me-Time

Magasinet där vi har andakter

Frälsarkransen

lördag, 23 juni 2018 / Published in Trosa

Hej alla läsare!

Otto Bihl heter jag och är ledare här på Sportcamp. Jag tänkte snabbt introducera mig och berätta om vem jag är.
Jag är 19 år gammal och kommer från Lidingö, jag pluggar ekonomilinjen på Hersbys Gymnasium. På Hersby är Amerikansk fotboll min grej, jag är nämligen ordförande för Hersbys Amerikanska FotbollsFörening. Jag ansvarar för arrangeringen utav Europas största Amerikanska fotbollsevent (Inomhus). Förra året hade vi över 8 000 åskådare, och jag var med och ansvarade, sjukt kul.

Nog om mig, idag var det ju midsommarafton och ni saknade era söner/döttrar! Vi började dagen med lite frukost, och då köket var stängt så fick vi laga vår egna frukost för en gångs skull. Vilket slit eller hur? Skämt åsido så lyckades vi ledare inte matcha kökets standard på långa vägar så konfirmanderna var smått missnöjda. Efteråt städade konfirmanderna sina rum och sina respektive städområden som alla andra dagar, sen var det dags för lektion.

Idag klev vi in i bibeln från början genom att prata om de båda skapelseberättelserna som motsäger varandra. En handlar om Adam och Eva och den andra om hur jorden skapas på 7 dagar. Dessa ställde vi mot den katolska teorin om Big Bang. Vi gick även in på lösningen av fortplantning om Eva bara födde tre söner. En av sönerna (Kain) döda dessutom en annan bror (Abel) vilket ledde oss in på en lång diskussion om dödsstraff, förlåtelse och rehabilitering. Konfirmanderna har så många klokheter inom sig som de vågar dela med sig men bara Alfred vågade läsa högt ur den krångliga bibeln. Vi diskuterade även kring ordet synd och möjligheten till att handla ont efter vi åt av den förbjudna frukten i Edens lustgård. Allt tal om frukt gjorde oss hungriga så vi gick till lunch.
 Även lunchen efteråt lagades av oss ledare, denna måltid gick bättre och var någorlunda mer uppskattad. Vi serverade pastasallad med pesto, kyckling, soltorkade tomater och diverse grönsaker. De flesta konfirmanderna var förvånade över hur mätta de blev. Efter detta sparkade vi igång midsommartraditionerna! Vi begav oss ut i vädret, som jag själv inte förstod mig på under dagen. Vi hade nämligen spöregn och klarblått, dunder och solsken.
Men väder efter kläder! Detta betyder för konfirmanderna att träningströja, kortbyxor och flip flops. Det funkar alltid!
Efter 30 minuter av kransbyggande och målande var vi redo för att få dansa! Efter ett tag bestämde sig himlen för att mörkna och vi rörde oss inomhus till gympasalen. Där körde vi en version av succéprogrammet “Så Ska Det Låta” som jag fick hålla i. Vad som gör vår version mycket roligare är att konfirmanderna får komma upp bredvid mig och välja ut en låt, sätta på sig hörlurar och sedan försöka nynna låten till sina lagkamrater, medans jag håller volymen på en tillräckligt hög nivå för att förvirra konfirmanden som utsätter sig för många goda skratt och breda leenden. Julian var favoriten med sina 4 försök att få någon att förstå vilken låt han nynnade på!
Till middag hade vi fått utav köket en underbar grillbricka med entrecote, kycklingklubba och lite sojaspett. Jag och min kollega Ida åkte ner till grillen och insåg skräckslaget att kol-plåtarna var fyllda med vatten från ovädret som just passerat. Så maten blev lite försenad men vi extremt lyckad. Vi alla hängde och myste nere i magasinet innan vi begav oss upp till gården igen för att inleda kvällens aktivitet, nämligen 5 kamp. Med allt från äggkastning till att plocka äpplen under vatten med tänderna. Tyvärr så var det kraftigt regn under kvällen och vi hade inte möjligheten att vara inomhus och utföra aktiviteten, plus så blev många ganska så lortiga utav äggkastningen. Det betyder tyvärr att vi inte har några bilder från kvällsaktiviteten! 🙁
Men efter aktiviteten och lite dusch blev kvällen mycket ljusare, inte väder-vis men det var dags för lägrets absolut första andakt som hållts av konfirmander. Idag var det Leo och Gustafs tur. En känslofylld andakt som satte ribban högt men utfördes galant. Första andakten är alltid pirrigast så killarna gjorde ett strålande jobb i att hålla sig lugna och prata från hjärtat. Efter detta fick jag spendera lite tid med mina fadderbarn Kalle och Liam. Visserligen så kände sig Liam lite krasslig men Kalle var like klarvaken som de båda brukar vara under våra nattningar, ivriga över att få höra dagens VM-resultat. Detta är alltså enda gången på dagen som de har kontakt med omvärlden, när vi pratar om dagen tillsammans, och kollar VM-resultat såklart… Själv är jag inte den största fotbolls-supporten, men jag är extremt glad över att mina två fadderbarn delar ett intresse så djupt som dessa två killar gör.
Klockan är mycket och det är dags för mig att få lite sömn, ny dag imorgon. Glad midsommar på er alla
Otto
Här kommer då alltså alla andra bilder från dagen!
torsdag, 21 juni 2018 / Published in Trosa

Hej på er kära läsare!

Idag är det ledare Agnes som ska berätta om konfirmandernas dag men först: Vem är jag? Jag heter som sagt Agnes och detta är andra året som jag jobbar konfirmationsläger här i Trosa. Jag är fader till rum Blackwidow där fina Hanna, Lovisa och Wilhelmina bor. Älskar alla möjliga sorters sporter men just basket har en speciell plats i mitt hjärta!

Dagen började 07.45 med städning där wonderwoman lyckades kamma hem hela 10/10 poäng på sitt rum, riktigt snyggt! Efter det var det frukost och sedan dags för lektion. Dagens lektion började med att vi gick igenom gårdagens lektion för att friska upp minnet inför Bibelrace – vem kan snabbast hitta olika stycken i bibeln? En jämn match där det krävs lika mycket tur som skicklighet. Vi gick igenom trosbekännelsen som alla kristna har citerat i över 1800 år. Vi ifrågasatte en hel del i innehållet men bekräftade den kulturella innebörden. I mindre diskussionsgrupper fick konfirmanderna diskutera religion: när kan det vara bra och när kan det vara dåligt. Vi rundade av diskussionen med att hitta så många liknelser vi kunde mellan kristendom och fotboll så som arena/kyrka och hejarramsor/psalmer.
Vi avslutade lektionen med att lära oss uppskatta en komplimang, att först tacka och ta emot den innan vi slänger något tillbaka.

Till lunch var det restfest och det bjöds även på en smarrig blåbärspaj med vaniljsås vilket uppskattades rejält av konfirmanderna. Efter en, tyvärr, lite regning me-time var det dags för aktivitet. Fotboll var en av det aktiviteter som stod på listan idag där Liam och Louise gjorde fantastiska insatser. Den andra aktiviteten var skytte där Lovisa lyckades sätta pilbågen mitt i prick på första försöket! Mycket imponerande.

Efter bad, fritid och middag var det dags för kvällsaktivitet. Tydligen hade ett piratskepp kommit in i Sensunds hamn och snott allt vårt guld vilket hippiesarna var tvungna att ta tillbaka. Sagt och gjort så kämpade hippiesarna mot piraterna i en indiansmyg där hippiesarna tillslut kammade hem vinsten och vann tillbaka allt guld.

Efter detta väntade en mysig andakt fylld av gråt, skratt och fin musik så var det återigen nattningen med sin/sina fadrar och så var dag 4 slut.

Vi hörs!

 

torsdag, 21 juni 2018 / Published in Okategoriserade

Hej kära läsare,

 

Sportcamp ledare Simon här med dagens roliga historier för er att läsa. Men först lite snabbt om mig, tillsammans med Ludwig Blomberg är jag fadder åt rum Batman & Robin i vilken vi finner konfirmanderna Leo, Alfred, Gustav och Marcus! Jag tog studenten för ett år sen från Franska skolans gymnasium och har jobbat som consult för Manpower och servitör på Spago senaste året, flyttar inom kort till Paris.

Nog om mig och tillbaka till det ni är här för, dagens lektion inleddes med presentering samt diskussioner om frälsarkransar. En typ av armband med pärlor i vilken varje pärla symboliserar något såsom tystnad, kärlek och jag pärlan. Är det inte lite kul att även ni får ta del och lära er av all den kunskap vår duktiga lärare har att erbjuda? Vidare följde diskussioner om WWJD – What would Jesus do? Många teorier och förslag lades fram, om han skulle bli en jätte inom sociala medier i vilka hans budskap skulle spridas. Den mest intressanta teorin måste vara av Julian, vilken löd : Om han skulle återfödas idag skulle han födas som bäbis med ett ärr i form av ett kors likt det blixt formade ärr Harry Potter har.

Efter lektionen kom enligt mig den godast måltid hitills för årets konfirmationsläger, kycklingbröst med ris och banan & curry sås. För de i vilka detta inte föll i smaken fanns bönbiffar och som vid varje större måltid en fantastiskt välgjord salladsbuffé. Kan väll inte bli mycket bättre än så?

Under dagens aktiviteter gick halva gruppen till vår inomhus idrottslokal och tränade kickboxning medans andra grupp tillsammans med Ida, Fredrik och mig sprang en väldigt fysiskt krävande boot camp/hinderbana där alla deltagande konfirmander gav sitt allt kämpade med stora leende på sina läppar genom både styrke övningar och uthållighets övningar likt de en militär bana skulle kunna se ut. De alla klarade det utan problem och sprang till och med flera varv, konfirmand Hugo var en av de som sprang flest varv, hela 4 varv!! Därefter kom fritiden och de hitils stora favorit  erna pingis, basketboll och mellis!

Även middagen var god där det serverades den vackra salladsbuffén, potatismos och falukorv. Men kvällens höjdpunkt var inte relaterad till mat utan den roliga kvällsaktiviteten som ledarna Otto och Johanna planerat, multiboll! Jag klandrar er inte om ni inte vet vad för spännande rolig sport, den är inte en av de vanligaste men definitivt en av de roligaste. De deltagande delas upp i två lag med kvällens tema hat och kärlek och placeras på var sin ända av planen, dommaren ropar ut en siffra och kastar ut någon typ av boll, i detta fall valdes det mellan : volleyboll, basketboll, tennisboll, innebandyboll och fotboll.  Antalet spelar som dommaren hänvisat med siffra springer ut på planen och kämpar om bollen för att göra ett mål och ta ett poäng till laget, sen börjar det om och bollen byts ut mot en annan. Lag hat vann kvällens tävling med väldigt jämna siffror 22-18 trots väldigt duktiga spelar och fina mål från lag kärlek.

Det var konfa dagbok 3 framfört av alla erans ledare Simon, jag önskar er en godkväll så hörs vi inom kort igen!

Mvh Simon

TOP