Blogg

lördag, 04 augusti 2018 / Published in Trosa

Då var det olyckligt nog dags för det sista blogginlägget på detta läger. Det är återigen Måns som skriver, och idag skulle jag vilja rikta mitt skrivande till er konfirmander som just nu sitter och läser bloggen efter lägret. Ni är bäst, alla 24 stycken! Jag saknar er redan, fast än det inte riktigt är slut än, för vi har ju fortfarande självaste konfirmationen imorgon.

När jag vaknade idag kändes det som att jag hade en viktig dag framför mig, och det var många av er som sade samma sak under frukosten. Idag var dagen då man var tvungen att njuta så mycket som möjligt med varandra, och som ni njöt! Under dessa sista dagarna på lägret känns det som att gruppen har blivit en familj, och jag blir så stolt över att se hur verkligen ALLA får ta del av den gemenskap som bildats mellan er. Efter en generalrepetition av talen (som är alldeles fantastiska) ni ska hålla i kyrkan imorgon påbörjade vi städningen, som varit huvudfokus idag. Stämningen som skapades medan ni städade representerar hela lägret på ett bra sätt. Att städa är kanske inte det roligaste som finns, men Mio och Peder som stod och dansade till musiken som Simon satt igång, tillsammans med Hugos gitarrspel samt alla andras glada humör, såg till att det blev en toppen-aktivitet. Ni ser verkligen till att allt ni gör blir så roligt som det bara är möjligt.

Här syns gemenskapen i en bild:

I stället för Me-Time fick ni idag We-Time, något ni verkade mycket nöjda över. Tyvärr fortsatte inte det kuddkrig som Ebba, Alice och Ella K startade särskilt länge, men det var väl tydligt att jag vann? Efter fotboll-och-baskethäng i gympasalen under eftermiddagen var det dags för vår sista måltid i matsalen. Köket hade ordnat glass till efterrätt, något vi alla blev glada över. Vid middagens slut presenterades även veckans vinnare av städtävlingen; Rex (Hugo, Oliver, Felix och Simon)! Killar, er eufori vid detta besked var underbar att skåda. För att ha tydliga och härliga minnen av alla från lägret hade vi idag en annorlunda kvällsaktivitet. Vi satt alla i en ring, och skickade runt våra anteckningsböcker, så att alla fick skriva en hälsning till varandra. Jag är oerhört imponerad av hur bra ni kan föra ner era tankar på papper, och ni spred så mycket glädje samt kärlek. Jag har aldrig blivit så rörd som jag blev av era fina ord idag.

P.S: Jag blev egentligen utklassad i kuddkriget.

Nu är det läggdags, för att imorgon är en stor dag, och jag vill vara pigg när jag äntligen får hälsa på och tacka era föräldrar för deras underbara barn. Lika stolt som jag kommer bli över er i kyrkan imorgon kommer jag bli ledsen när jag inser att jag inte kommer ha möjligheten att få hänga med mina 24 härliga polare kommande dag.

Tack för att ni läst vår blogg dessa tre veckor!

Kram Johanna, Emil, Si, Simon, Gusten, Måns, Anna, Jack och Moa

torsdag, 02 augusti 2018 / Published in Okategoriserade

Hej igen alla läsare, idag är det Anna igen för sista gången för mig på det här lägret. Idag började dagen med en väckning av Gusten och Simon och alla drog snabbt in till frukost. Under dagens lektion fortsatte alla konfirmander med sina förberedelser inför konfirmationen där de fick slipa det sista på sina tal. Information om konfirmationen kan ni läsa här.

Lektionen slutade tidigare än vanligt då vi var klara med det mesta och ledde till en liten paus för konfirmanderna innan lunch. Dagens lunch blev en blandning av allt det goda från veckan så alla kunde välja sin favorit måltid som avslutades med en blåbärspaj köket hade fixat i ordning. Efter lunchen var det som vanligt me-time och aktiviteter som bestod av hinderbana och basket. Under den svettiga hinderbanan som bestod av olika delar var Hugo och Felix riktiga kämpar och sprang hela 10 varv! Jag själv ansvarande för basket där vi började med två lekar som uppvärmning där proffsen Lena och Freya hjälpte till extra mycket för att kamma hem poäng. Basketen avslutades med mini-matcher där vi delade upp gruppen i fya där alla fick möta varandra.

Efter aktiviteten blev det som alltid lite fritid innan middag och även mellis där Si hade gjort sin goda smoothie åt alla konfirmander. Fritiden spenderades som vanligt på studsmattan eller i puss o kram där det oftast spelas pingis. Vid 17 blev det tid för middag som bestod av köttgryta med ris eller potatis.

Dagens kvällsaktivitet som Simon och Gusten hade förberett var en massageövning där vi delade upp hela gruppen i fem där en skulle bli “masserad” i varje grupp. Dock fick man endast använda olika material och inte ha någon kroppskontakt vilket många konfirmander snappade upp och började busa vilket ledde till en del skratt. Förutom busen var övningen uppskattad av många som äntligen fick slappna av på en kvällsaktivitet som oftast brukar vara mycket aktiva.

Idag gick vi även tidigare ned till andaktshuset då det var tid för ljuscermoni där alla får chansen att tända ett eller flera ljus för något eller någon under lägret där majoriteten slutade i tårar. Cecilia blev nog mest rörd och tände flest ljus av alla och hade även de längsta och känslosamma förklaringarna för sitt ljus som alla uppskattade extra mycket med både skratt och tårar. Efter ljuscermonin blev det en kort paus dock fick tårarna inte rinna klar för ens Lena och Freya började konfats sista andakt som bestod mycket om självkänsla.

Tack för mig leverpastej, vi kanske hörs igen

mvh Anna

ps: Shoutout till mitt fadderrum Mr potato head, ni är grymma!

torsdag, 02 augusti 2018 / Published in Trosa

Emil här med information om vår konfirmation.

Tre veckor springer snabbare än någonsin. Jag upplever att tiden aldrig går så snabbt som här på Stensund samtidigt som jag hinner uppleva dubbelt så mycket än vad jag vanligtvis gör. Snart ses vi alla i Trosa kyrka klockan 11:00. Konfirmanderna och jag kommer vara där tidigare tillsammans med prästen Pernilla för att öva in det sista och ladda med våra sista timmar tillsammans. Vi siktar på att öppna dörrarna klockan 10:30 för er. Kyrkan har många sittplatser på golvet men även en balkong om ni gillar överblick. Ta då trappan upp till vänster för att komma dit. I kyrkan finns en toalett men innan och efter kyrkan finns det möjlighet att gå in i församlingshemmet som ligger till höger om kyrkan, där finns det många toaletter för den som behöver efter en lång bilresa. Bild på församlingshemmets ingång, bakom lilla trädet:

Bild på prästen Pernilla som kommer till lägret först på fredag för att hälsa på alla:

Väl i kyrkan kommer konfirmanderna sitta längst fram till höger men all action kommer att ske vid altaret eller vid mittgången så alla kommer att kunna se bra. Några saker som är bra att veta:

  • Vanligtvis ber vi om att ta med kontanter till kollekten men då detta inte faller naturligt för många kommer vi i år samla in kollekt via swish. Konfirmanderna har valt att skänka kollekten till Cancerfonden, läs mer om dem Här
  • Ni kommer att få en agenda för gudstjänsten när ni kommer, i den heter en av punkterna Bön med handpåläggning. Under den punkten kommer vi be gudföräldrar, föräldrar eller någon lämplig släkting att komma fram till altaret för att deltaga vid bön och handpåläggning på konfirmanden. Konfirmanderna kommer då att stå i en halvcirkel runt altaret och sedan kommer prästen Pernilla, konfirmandens fadder och jag gå runt till en och en för att be för dem individuellt tillsammans med er. Om ni sitter på balkongen kan ni då vara redo för att gå ner för att vara med. Mer info om detta väl på plats.
  • Vanligtvis applåderar man inte i kyrkan men vi kommer att vilja applådera era kloka konfirmander under deras redovisning men spara detta tills alla har gjort färdigt för att behålla den stämning som de bygger upp så applåderar vi när alla är klara.
  • Efter konfirmationen åker vi till Stensund för lunch, då åker konfirmanden tillsammans med er bil.

Kyrkan ser i enkla drag ut då här förutom att jag är rädd att flygeln kommer att stå till höger:

Väl på Stensund kommer vi att äta lunch nere vid Magasinet på trädäcket. Där brukar konfirmanderna ha sina andakter vilket blir en fin plats att avsluta lägret på. Vi kommer att placera ut ledare vid vägen för för att leda era bilar till parkering och magasinet.
Ni kan även veta att konfirmandernas packning ligger i gymnastiksalen, er konfirmand kommer att ha full kolla på detta och packningen går att hämta ut innan eller efter lunchen. Så här ser det ut vid magasinet:

Konfirmanderna kommer att genomföra sin redovisning utefter de olika pärlorna i frälsarkransen. Frälsarkransen har även gett teman för lektioner och andakter på lägret. Så här ser uppdelningen ut:
Gudspärlan: Svante och Carl
Tystnadspärlan: Edith och Larissa
Jagpärlan: Alice, Mette och Ella K
Doppärlan: Patrik och Oliver
Ökenpärlan: Saga och Anna
Bekymmerlöshetspärlan: Lena och Cécilia
Kärlekspärlorna: Emelie, Sara och Ella T
Hemlighetspärlorna: Freya och Ebba
Nattens pärla: Mio, Peder och Marcus
Uppståndelsepärlan: Felix, Hugo och Simon

Vi ses snart.

torsdag, 02 augusti 2018 / Published in Trosa

Hejsan all läsare!

Gusten här igen för mitt sista blogginlägg, det är nämligen inte så mycket tid kvar nu! det är så nära inpå nu att vi till och med övade i kyrkan idag, inför konfirmationen. Men viktigast först såklart, Freya fyllde ju år idag! alla rum vakade några minuter tidigare idag för att sedan samlas utanför Freyas rum där det gicks in med sång och tårta. Efter kram-tåget hade lämnat perrongen bar det av till frukost.

Efter frukosten bröts rutinerna igen, konfirmanderna fick göra sina egna matlådor för att senare, efter städningen, börja promenaden mot Trosa kyrka. I en och en halv timme gick gänget från Stensund till trosa med en Emil i täten som höll humöret uppe och skavsåren nere, väl i kyrkan åt de sin lunch och började öva inför lördag. repetitionen gick galant och själv är jag stensäker på att det blir en helt magisk ceremoni på lördag.

Vägen hem visste vi skulle bli lite jobbigare när solen låg på som mest och gänget var fortfarande rätt trötta sen promenaden, så vi bestämde oss för att pendla med ledarbilarna istället. självklart var valet öppet att promenera hem vilket Oliver och Emil bestämde sig för att göra. Efteråt frågade jag dem hur det var och de förklarade bara med så vackra ord om hur mysig promenad de fick.

Efter en välförtjänt fritid och middag avslöjades en av det sista kvällsaktiviteterna, en favorit i repris, Multiboll! Ikväll var det inget tema, utan det var full fokus på jakten på ära när lagen möttes på fotbollsplanen. Det var en spännande  match där till exempel Mio dribblade igenom ett lag på 10 man för att göra mål på Fotboll och där Emilie, Sara och Mette briljerade med sina gymnastik kunskaper när det var “Dance break”. Så kul var det att när det var slut så stannade till och med majoriteten kvar för att dansa och spela lite mer fotboll.

Till slut var det dags för den efterlängtade kvällsrutinen andakt. Svante och Patrik tog åter igen på sig möjligheten att få hålla och med ett tema kring tystnads pärla framförde de en väldigt rörande och eftersinnande andakt. självklart var det än en gång en fröjd för mig att få ackompanjera en sån underbar grupp som är på detta läger.

Nu när dagen är slut och alla lampor är släcka väntar bara imorgon, den sista riktiga dagen med vanliga rutiner!

Med de mest omtänksamma hälsningar,

Gusten Tingström.

TOP